Om prosjektet

Jeg har alltid lest mye. Helt fra jeg var ganske liten. Jeg er av natur belemret med en nesten overveldende nysgjerrighet, og har stort sett alltid slukt det jeg har kommet over, innen alle sjangre en kan tenke seg. Jeg er en stor tilhenger av variasjon.

DSC_0402
Stilsansen har også vært variert. Kanskje til og med litt i overkant.

Men en tanke har meldt seg stadig oftere i det siste: hvor internasjonalt har jeg egentlig lest? Ikke uventet har de fleste bøker jeg har lest, enten vært skrevet av norsk- eller engelskspråklige forfattere, og i hovedsak fra land i det vi litt pompøst kanskje kan kalle den vest-europeiske kulturkrets.

Dette ville jeg gjøre noe med! Det er en stor verden der ute, og det ville forundre meg stort om det bare er vestlige forfattere som ha skrevet lesverdig litteratur.

Derfor laget jeg denne bloggen, og skal skrive et innlegg hver gang jeg har «erobret» et nytt land.

Jeg må likevel ta noen forbehold:

  • Målet med dette prosjektet er i første rekke å lese bøker fra land jeg ikke har lest fra før. Men, siden jeg har ambisjoner om å skrive om en bok fra hvert bidige land, må jeg jo skrive om de landene jeg har lest fra også. I de tilfellene tar jeg meg den friheten å skrive om en bok jeg har lest fra før. Det får da være måte på, liksom. Mitt prosjekt, mine regler.
  • Det er utrolig mange land i verden. Overraskende mange, viser det seg. Det finnes mange måter å telle på, men sluttsummen havner uansett på et sted rundt to hundre. Og selv om jeg gjerne har lyst til å lese f.eks. den mest kjente boka, den «viktigste» boka, eller den største kulturelle eksportartikkelen fra et spesifikt land, kan det hende jeg er like godt tjent med å velge en mindre kjent forfatter eller en mindre omfangsrik eller ambisiøs bok.
  • Hvis du kjenner veldig godt til litteraturen fra et av landene jeg kommer innom, og blir smått provosert over at jeg f.eks. velger ei tynn lita flis av ei bok, og ikke det 700-siders eposet du synes jeg burde tatt, ja så må du gjerne gi meg inn, men jeg håper tross alt å komme i mål en gang, ikke å sikte etter stjernene og gi opp når det virker håpløst underveis. Til syvende og sist er det min egen nysgjerrighet som skal tilfredsstilles, ikke din. Det må du bare leve med.
  • Når det er sagt, har jeg da forhåpentligvis litt igjen av livet etter å ha fullført dette prosjektet – og da skal jeg med glede en gang ta fatt på det 700-siders eposet du anbefalte, siden det er så fordømt viktig for deg.